Po brexite čaká EÚ 34 ďalších referend

4. júla 2016, Milan Tréger, Nezaradené

Podľa medializovaných informácií je možné po brexite očakávať 34 referend o členstve v EÚ, ale tiež o členstve v NATO, o kvótach na presídľovanie utečencov, o členstve v eurozóne, o zodpovednosti eurozóny za situáciu v Grécku, o otázkach rozširovania EÚ, o zmluve TTIP a  o niektorých ďalších témach. Referendá by sa mali organizovať v 17 krajinách EÚ: Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Taliansku, Dánsku, Holandsku, Belgicku, Švédsku, ČR, Maďarsku, Bulharsku, Estónsku,Poľsku, Portugalsku, Slovinsku, Španielsku, Rumunsku a Chorvátsku. V tomto zozname sa neuvádza Slovensko.

Iniciatíva na vypísanie referend vychádza spravidla z opozičných strán, (NF, AfD, FPO, Liga severu atď.), ktoré sú súčasnými vládnucími stranami ľudovcov a socialistov považované za populistické a extrémistické strany. Podľa Slovníka cudzích slov POPULIZMUS má dva významy: 1.Populizmus je politické úsilie o zabezpečenie práce, zlepšenie života ľudových más, národa, robotníkov, roľníkov a inteligencie. 2.pejoratívna definícia: Populizmus je spôsob ovplyvňovania verejnosti, voličov a pod. vykresľovaním sľubnej budúcnosti bez reálnych podkladov. Kto čítal knihu „Pápež František: Táto ekonomika zabíja“, si asi položí otázku- je pápež František populista (marxista a katokomunista) , ktorý ovplyvňuje verejnosť vykresľovaním sľubnej budúcnosti bez reálnych podkladov alebo mu ide o zlepšenie života ľudových más, chudobných, vylúčených zo spoločnosti? Zdá sa, akoby pápež František pokračoval v posolstvách Jána Husa a Martina Luthera. Alebo sa mýlim?  Tiež si môžeme položiť otázku: keď v Rakúsku v prezidentských voľbách (opakovaných) vyhrá kandidát FPO a kandidáti koalície ľudovcov a sociálnych demokratov prepadli už v prvom kole, že populistami  2. typu bola práve doposiaľ vládnúca koalícia?

V súvislosti s budúcnosťou EÚ a predsedníctvom Slovenska sa ešte chcem vysloviť k vyjadreniam prezidenta Kisku v nedeľnej relácii O 5minút 12. Z úst prezidenta o.i. zazneli slová: „My sme EÚ, rozhodnutia Bruselu sú aj naše rozhodnutia“. Nie, pán prezident. Ja nie som stúpenec súčasnej EÚ, potácajúcej sa od jednej krízy k druhej, (finančná, dlhová grécka, utečenecká, brexit atď.). Nie som ani stúpencom účasti SR v agresívnom pakte NATO. Vaše slová sa veľmi podobajú vyjadreniam Fúrika, Pupuška a i. intenzívne diskutujúcich v blogoch Pravdy a často opakujúcich: „MY SME EÚ, MY SME NATO“. Ale ruku na srdce, pán prezident, fakt si myslíte, že vaše vyjadrenia schvaľuje väčšina Slovákov? Nebolo by demokratické vypísanie referenda, kde by sa občania vyjadrili, čo si myslia o EÚ, o NATO, o potrebe reformy EÚ a predovšetkým o potrebe zachovania MIERU V EURÓPE.