O čo ide Kaliňákovi?

6. júna 2016, Milan Tréger, Nezaradené

Dnešný portál Aktuality.sk uverejnil zaujímavý článok „Kaliňákov rezort priznáva: Slovensko je predmetom pôsobenia ruského vplyvu.“ Preto MV SR bude hľadať nástroje na elimináciu tejto bezpečnostnej hrozby. Doposiaľ som veril, že pán Kaliňák myslí aj koná racionálne a dokáže porovnať bezpečnostné hrozby pre Slovensko plynúce z Východu aj zo Západu. Žiaľ, mýlil som sa. Ukazuje sa, že pán minister vnútra akoby nechcel vidieť to, čo vidí, predpokladám, väčšina občanov Slovenska. Predovšetkým príčiny a korene súčasnej utečeneckej a bezpečnostnej krízy, hroziacej nielen Slovensku, ale aj celej Európe.

Pred pár dňami tieto príčiny trefne pomenoval maďarský premiér Orbán. Podľa Orbána je to predovšetkým snaha USA, podporovaná Bruselom a Berlínom presadiť v krajinách ako Irak, Líbya, Sýria západný model „slobody, demokracie a ľudských práv“. Táto politika, podporovaná vojenskými silami NATO stála žIvoty státisícov civilistov, žien a detí a milióny utečencov z týchto, ale aj ďalších štátov Blízkeho východu a Afriky. Ide predovšetkým o štáty s bohatými ložiskami ropy a plynu. Pre politiku USA, NATO a Západu je príznačné, že kým Irak, Líbya a Sýria pre ne predstavovali bezpečnostnú hrozbu, bezprecedentné porušovanie elementárnych ľudských práv, slobody a demokracie v SAUDSKEJ  ARÁBII týmto „mierotvorcom“ vôbec neprekáža!?

Skúsme porovnať obete z ruskej „agresie“ na Ukrajine a západnej „pomoci“ Iraku, Líbyi, Sýrii a ďalších krajín a uvidíme, odkiaľ Slovensku a Európe hrozí bezpečnostné riziko. Dúfajme, že naši politici, ktorí budú od 1. júla predsedať pol roka dvadsaťosmičke EÚ, nájdu odvahu upozorniť „elitu“ z Bruselu, že na Slovensku nie sme slepými a hluchými služobníkmi, ale občanmi zvrchovaného a demokratického štátu, ktorí majú plné právo odmietnuť nezmysly typu povinných kvót, či pokút za neprijatých utečencov. Pán Kaliňák, je na čase prehodnotiť bezpečnostné vplyvy z Východu aj zo Západu. Alebo sa bojíte zajtrajšieho odvolávania v NR SR?