Firma Ludovika Energy opäť žiada MŽP o prieskumné územie na lokalitu Jahodná-Kamenné, údajne na „nerádioaktívne“ nerasty vzácnych zemín

2. júna 2015, Milan Tréger, Nezaradené

Navrhované prieskumné územie zahŕňa aj Chránené ložiskové územie Košice VI. v ktorom sa nachádza veľké urán-molybdénové ložisko Košice-Jahodná. Podľa Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (SZOPK)  ide o snahu firmy Ludovika Energy obísť platný Geologický zákon, ktorý v § 23 ods.9 priznáva právo byť účastníkom konania o určenie prieskumného územia aj dotknutým obciam a VÚC. Je nepochopiteľným faktom, že túto snahu firmy Ludovika Energy podporuje aj Sekcia geológie MŽP, nakoľko si nevyžiadala stanovisko dotknutých obcí a košického VÚC, nakoľko vraj „nejde o rádioaktívne nerasty“ (?!).

So stanoviskom SZOPK a ich protestom sa plne stotožňujem, nakoľko ide o geologicky jednoznačne neodôvodnený postup MŽP. Sekcia geológie MŽP má v Geofonde dostatok geologických a mineralogicko-geochemických správ a informácií o tom, že na Slovensku nie sú známe ložiská a výskyty nerádioaktívnych rúd vzácnych zemín (Y, Ce, La a i.) bez asociácie a väzby s rádioaktívnymi minerálmi a rudami. Väzba rádioaktívnych minerálov s akcesorickým množstvom minerálov vzácnych zemín je známa z U-Mo ložísk v severogemeridnom perme (viď práce I. Rojkoviča z ložísk Novoveská Huta, Košice-Jahodná a i.), ale aj z iných výskytov v Spišsko-gemerskom rudohorí (Čučma, Hnilčík-Rejdová, Gočaltovo a i.).

Preto po opätovnom preštudovaní geologickej stavby a ložísk môžem konštatovať, že v navrhovanom prieskumnom území Jahodná-Kamenné sa môžu vyskytovať len urán-molybdénové zrudnenia analogické ložisku Košice-Jahodná, so sprievodnou, akcesorickou vzácnozeminnou mineralizáciou, ale nie samostatné ložiská nerádioaktívnych vzácnych zemín.

Z tohoto dôvodu považujem stanovisko MŽP o vylúčení dotknutých obcí a VÚC z procesu konania o určení prieskumného územia za odborne neopodstatnené.