Španielske hnutie Indignados navrhuje súd s bankármi v štýle norimberského tribunálu

17. decembra 2014, Milan Tréger, Nezaradené

V decembrovom čísle časopisu Zem a Vek je uverejnený mimoriadne aktuálny príspevok „Od rozhorčenia k aktivite a nádeji.“ Autor (Ľ.H.) v príspevku uvádza prejavy nespokojnosti ľudí so súčasnou mocou finančných, hospodárskych a politických elít v rôznych krajinách. Vyberám aspoň požiadavky niektorých nových hnutí a strán v niektorých štátoch.

Španielsko

„Španielske hnutie za sociálnu spravodlivosť (Indignados) pretavilo energiu z pouličných protestov do novej politickej strany Partido X (Strana X). Cieľom je vytvoriť protiváhu deštruktívnej politiky korupcie a protežovania korporačných záujmov, ktoré valcujú Európu. Jeden z jej predstaviteľov Joaquin Pagola vysvetlil, prečo je potrebná nová strana: „Sme v situácii,keď je naša demokracia samá diera a v systéme sú chyby. Politici prijímajú rozhodnutia, ktoré sú proti záujmom väčšiny.“ Partido X navrhuje súd s bankármi v štýle norimberského tribunálu, posilnenie participatívnej demokracie a pravidelné referendá. Strana sa nedefinuje ako pravicová či ľavicová, čím chce odmietnuť doterajšiu prax systému tradičných strán a plánuje účasť vo všeobecných voľbách koncom roku 2015.

Rakúsko

Aj v Rakúsku si zvolili právnu cestu, ako vzdorovať nespravodlivému systému. Vzniklo občianske združenie na prípravu hromadnej žaloby proti bankám, ktoré podnikajú v Rakúsku. Podľa tohto združenia sú úverové obchody bánk založené na podvode. Kým občania musia zastavovať konkrétny majetok, banka požičiava peniaze, ktoré predtým neexistovali a vytvára ich z ničoho. Predstierajú, že požičiavajú voľné peniaze sporiteľov, to však nie je pravda. Franz Hormann, mimoriadny profesor na Viedenskej univerzite tvrdí:“Všetci sme obete úverového systému. Nezmysel dlhového emisného finančného systému, ktorého cieľom je dostať z ľudí čo najväčší úrok, ženie ľudstvo do zruinovania jeho existencie, a preto ho treba zastaviť.“

USA

Americký aktivista Judin Wedes z hnutia Okupuj Wall Street poukázal na to, že úlohou vlády je regulovať expanzívne chúťky súkromných subjektov, ale po deregulácii bánk došlo k oslabeniu ekonomických práv verejnosti a v súčasnosti môžu najväčší trhoví predátori zákonne oberať ľudí o dôchodky a ich domovy. Aktivisti, ktorí sa nemienia zmieriť s daným stavom,burcujú ulice a pasívnu verejnosť.

Island

Na Islande sa verejnosť postavila proti diktátu bánk a odmietla niesť následky finančných špekulácií. Prezident Grimsson výstižne opísal situáciu, ktorá platí pre celý takzvaný slobodný svet liberálnej demokracie, alias trhokratúry. Vinníkmi toho, akými krízami prechádzame, sú bankári, vlády a všeobecne kapitalistický systém. Z USA a Británie prichádzali teórie postavené na tom, že čím viac slobody budú mať banky a finančný trh, o čo viac sa bude privatizovať, o to bude každý šťastnejšie prosperovať. Bola to ideológia prezentovaná ako ekonomická veda.

Taliansko

Taliani prišli s netradičnou stranou, Hnutím piatich hviezd Beppeho Grilla, ktoré vzápätí skončilo v parlamentných voľbách na treťom mieste a v eurovoľbách na druhom. Grillo oslovil verejnosť nekompromisne: „Tlač, politické strany, zväz priemyselníkov a banky sú jedno telo. Neberiem rozdelenie na ľavicu a pravicu. Pre mňa je verejný záujem pred osobnými záujmami.“ Grillo sľúbil revíziu všetkých medzinárodných dohôd a dohôd o voľnom obchode, vystúpenie z NATO a referendum o zotrvaní v eurozóne a osude eura.

Nemecko

V Nemecku vznikla nová politická strana Alternatíva pre Nemecko. Prieskumy jej popularity ukázali, že dosahuje úroveň sociálnej demokracie (SPD). Značne znepokojila domáce i európske elity. Odmieta euro aj účasť Nemecka na záchranných mechanizmoch pre eurozónu (eurovaly), no nie je proti existencii Európskej únie. V manifeste Alternatívy pre Nemecko sa uvádza rozpad eurozóny (koniec eura, oddľženie štátov, prenos strát na investorov, podpora rodiny a vzdelania, priama demokracia, návrat k suverénnym a zodpovedným štátom. Rozhodne odmieta prerozdeľovaciu úniu a centralizovaný európsky štát.

„Ľahostajnosť je najhoršia a zabíja. Ak sa zdvihne aktívna menšina, bude to dostatočný zárodok pre pozdvihnutie más.“

Kto bude na Slovensku tou aktívnou menšinou, ktorá sformuluje Program zmeny Slovenska? Medzi súčasnými stranami ju nevidím.