Nie je dôvod o desať rokov predlžovať prieskum U-ložiska Košice-Jahodná

3. decembra 2014, Milan Tréger, Nezaradené

Podľa včera medializovaných informácií firma Ludovika Energy chce predľžiť prieskum na Jahodnej o 10 rokov. Dôvodom má byť zistenie výskytu prvkov vzácnych zemín v lokalite. Zo strany firmy to má byť reakcia na pokles cien uránu a rastúci záujem o vzácne zeminy. Spoločnosť Ludovika Energy priznáva, že doterajším prieskumom už získali indície, že vzácne zeminy (TR) sa v prieskumnom území nachádzajú a dôvodom 10-ročného predľženia je údajne skutočnosť, že „spoločnosť chce komplexne dokončiť geologický prieskum.“

Túto požiadavku však nie je možné akceptovať ako opodstatnenú a MŽP SR by ju malo jednoznačne zamietnuť z nasledovných dôvodov:

1. Podľa paragrafu 11 Banského zákona „Pri geologickom prieskume výhradných ložísk sú organizácie povinné z hľadiska ochrany a racionálneho využitia nerastného bohatstva overovať výhradné ložiská tak, aby zistili a vyhodnotili všetky využiteľné nerasty ložiska a ich úžitkové zložky.“ Keďže prvky vzácnych zemín, podobne ako urán a molybdén patria podľa paragrafu 3 Banského zákona k vyhradeným nerastom, mali byť predmetom komplexného zhodnotenia doteraz realizovaného prieskumu. Absencia takéhoto zhodnotenia, aspoň na úrovni prognóznych zdrojov (P1-P2) poukazuje na neznalosť alebo ignorovanie príslušných ustanovení Banského zákona. Pritom je známe, že asociácia uránu a vzácnych zemín je známa z viacerých uránových ložísk a výskytov, napr. z ložiska Novoveská Huta a ďalších.

2. Zanedbanie povinnosti komplexného zhodnotenia ložiska zo strany prieskumnej organizácie jej preto nedáva právo predlžovať prieskum a to dokonca o 10 rokov. Stotožňujem sa preto s názorom ochranárskych organizácií, že firme Ludovika Energy ide výlučne o naťahovanie času držby prieskumného územia s možnosťou získania v budúcnosti dobývacieho priestoru a následnej ťažby tohoto najbohatšieho slovenského uránového ložiska. Ak by sa to zahraničnému „investorovi“ podarilo, SR-vlastník ložiska by prišiel o cca 15000 ton uránu a stovky miliónov eur zisku. A tiež o nevyčísliteľné environmentálne škody. To nesmieme dovoliť.