Ján Oravec: Daňové raje sú dôsledkom existencie daňových pekiel

22. mája 2014, Milan Tréger, Nezaradené

     Jednotka na kandidátke strany SaS do Európskeho parlamentu takto zdôvodnila vznik daňových rajov v relácii TA3  (18.5.2014). Ako príklad daňového pekla uviedol Slovensko. Čo k tomuto originálnemu názoru pána Oravca dodať? Snáď len pár citátov:

     1. Jeffrey Sachs: „Vysoké dane severských krajín ekonomike neškodia“. Autor dospel k tomuto záveru skúmaním úspešných ekonomík Dánska, Fínska, Nórska, Švédska, Holandska a Islandu. Severania vyššími daňami (vyše 30%) netrpia, ale existenciou rozsiahleho sociálneho štátu prosperujú a to pri oveľa nižšej miere korupcie vo verejnom sektore ako v USA. Podľa J. Oravca však pravdepodobne ide o štáty, kde zúria daňové peklá?

     2. Podľa Vladimíra Baláža (SME, 28.5.2012, „Práca kontra kapitál…“ sa HDP v Európe delí na tri časti:

     -na mzdy pracovníkov (49%)

     -na zisky kapitalistov (39%)

     -na dane pre štát (12%)

     Na Slovensku je to naopak:

     -na mzdy pracovníkov len 37,5%

     -na zisky kapitalistov 54% (ide o najvyššiu hodnotu v Európe)

     -na dane pre štát 8,5%

     Dôvodom je nerovnaké zdaňovanie práce a kapitálu. Zisky z kapitálu sú zaťažené omnoho menej, neplatia sa z nich odvody ani dane z dividend. A aby kapitalisti nebodaj neschudobneli, ešte si môžu zisky uliať z „daňových pekiel“ do daňových rajov. 

     Myslím si, že pán Oravec takýmito ultraneoliberálnymi perlami diskriminuje SaS, vrátane viacerých dobrých názorov R. Sulíka (kritika eurovalov, eurobyrokracie a i.) a zabúda, že SaS znamená nielen Slobodu, ale aj SOLIDARITU.