Občania EÚ sú proti privatizácii vody

11. marca 2014, Milan Tréger, Nezaradené

   Takmer dva milióny občanov Európskej únie podpísalo petíciu, ktorá odkazuje eurobyrokratom, že voda je ľudské právo a nie komodita určená na privatizáciu. Ide o prvú kampaň Iniciatívy európskych občanov, prostredníctvom ktorej môžu občania EÚ navrhovať legislatívu, ak pre návrh získajú viac ako milión podpisov z najmenej siedmich krajín EÚ. Kampaň Právo na vodu má tri ciele: -uplatniť právo ľudí na vodu, -neliberalizovať vodovodné služby v EÚ a presadzovať prístup k čistej a pitnej vode pre ľudí na celom svete. Zároveň je nevyhnutné, aby sa zmenilo súčasné myslenie sústredené na konkurenciu a trhový prístup. Vodu musíme vnímať ako verejnú službu postavenú na princípe ľudských práv, keďže voda je obmedzený prírodný zdroj a verejný majetok zásadný pre život a zdravie. Je to monopol prírody a musí zostať mimo trhových pravidiel.

   Po celej Európe pribúdajú referendá a petície, v ktorých ľudia dávajú jasne najavo, že si neželajú, aby voda bola tovarom, ale musí zostať verejným majetkom. Je veľkou nehoráznosťou, keď Veľká trojka – Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond porušujú princípy úniovej zmluvy, podľa ktorej „Správa vody plne spadá do kompetencie jednotlivých členských štátov, a nie do právomoci EÚ. Napriek tomu Veľká trojka podmieňuje finančnú pomoc štátom zmietaným krízou ako Portugalsko alebo Grécko okrem iného aj privatizáciou vodných zdrojov. A práve v týchto krajinách je mimoriadne dôležité tomu zabrániť, pretože ich občania často nemajú peniaze ani na účty za vodu.“ Už 20.marca Európska komisia rozhodne, či je voda neodňateľným ľudským právom!

   V tejto súvislosti sa natíska otázka: Bolo by nutné organizovať petície miliónov občanov EÚ, ak by europoslanci a eurokomisári mali informácie o vôli a stanoviskách občanov svojich krajín k týmto životne dôležitým otázkam a zastupovali by záujmy občanov a nie záujmy bánk a nadnárodných spoločností? Je po desaťročnom členstve Slovenska v EÚ ďalšie zotrvanie výhodné?