Superreferendum – chvályhodný projekt OĽANO

22. februára 2014, Milan Tréger, Nezaradené

     Podľa informácií niektorých médií, OĽANO plánuje organizovať veľké, hľbkové referendum, pred ktorým chcú navštíviť každú slovenskú domácnosť a vyzbierať 350000 podpisov potrebných na vyhlásenie referenda. Okrem otázok zameraných na problematiku korupcie predpokladajú, že ďalšie otázky do referenda pomôžu sformulovať samotní občania. Predpokladá sa, že otázok môže byť okolo 20. OĽANO sa pri organizovaní superreferenda inšpiruje švajčiarskou ústavou a praxou často organizovaných referend k dôležitým problémom dotýkajúcim sa občanov Švajčiarska. 

     Domnievam sa, že tento projekt, podporújúci priamu demokraciu je plne opodstatnený a nájde širokú podporu obyvateľov Slovenska minimálne z dvoch dôvodov:

     Po prvé je plne v súlade s čl.2, ods.1 Ústavy SR, podľa ktorého „Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojích volených zástupcov alebo priamo“.

     Po druhé preto, že za 20 rokov sa zastupiteľská demokracia premenila na partokraciu, ktorej občania prestávajú dôverovať, ako poukazujú prieskumy verejnej mienky. Priamej demokracie sa najviac obávajú tzv. „štandardné“ politické strany, zapletené do korupcie a rozkrádania nášho spoločného majetku po roku 1989.

     Nahradenie zastupiteľskej demokracie priamou demokraciou by malo priniesť novú ústavu a nové zákony, ktoré budú slúžiť všetkým občanom a nielen finančnej a politickej „elite.“