Človek by mal mať na deň 5 l vody na pitie a 25 l na minimálnu hygienu

17. mája 2013, Milan Tréger, Nezaradené

Toto navrhuje bývalý šéf NESTLÉ. („Sprivatizujme vodu, nie je ľudským právom, tvrdí bývalý šéf Nestlé.“ Aktuality.sk, 17.5.2013). Voda by podľa tohoto milionára mala byť komodita a nie ľudské právo. Každá kvapka vody by mala patriť veľkým korporáciám. Tých 5 plus 25 litrov vody na obyvateľa a deň predstavuje 1,5% pre väčšinu obyvateľov, ale 98,5% vody už nie je ľudským právom a táto voda by sa mala sprivatizovať. Dnes je na Slovensku hygienické minimum stanovené na 70 litrov vody na obyvateľa na deň. Za posledných 22 rokov klesla spotreba vody na Slovensku na 80 litrov, teda tesne nad hranicu hygienického minima, vďaka neustále rastúcim cenám vodného a stočného. V budúcej globálnej vojne o vodu môžu finančné a politické špičky používať vodu ako nástroj politického vplyvu, podobne ako ropu a plyn. Pritom Slovensko je hneď po Rakúsku druhou krajinou na svete s najväčšími zásobami pitnej vody. Náš Žitný ostrov predstavuje najväčšiu zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe a dokázal by zásobovať pitnou vodou viac ako 13,5 milióna obyvateľov. Záujem zahraničných „investorov“ o našu vodu je teda pochopiteľný.

Ak by takýto chorý nápad , ktorý údajne podporuje aj Európska komisia, prešiel, potom by NR SR mala zmeniť čl.4 Ústavy nasledovne: „…podzemné vody, liečivé zdroje a vodné toky sú vo vlastníctve nadnárodných korporácií, ktoré slovenskú vodu sprivatizovali.“  To by bolo plne v súlade s neoliberálnou  filozofiou voľného pohybu kapitálu, osôb, tovaru a služieb. Podmienky na takúto nehoráznu privatizáciu sa pripravujú ďalším tlačením peňazí v EU (ECB) ale aj v USA a Japonsku (tzv. kvantitatívne uvoľňovanie) a takmer nulovými úrokovými sadzbami. Za pár rokov, ak to dopustíme, môže Slovensko prísť nielen o svoju vodu, ale aj nerastné bohatstvo (urán, zlato, mastenec a i.), pôdu a staneme sa vazalmi v rukách zahraničných bánk a finančných predátorov.

Ak nám privatizáciu vodných zdrojov nariadi Brusel, vláda a parlament to schvália? Dúfam, že nie, verím, že o takej dôležitej téme sa budú riadiť vôľou občanov vypísaním referenda.