Fínsky model- nedostižný vzor pre Slovensko?

23. apríla 2013, Milan Tréger, Nezaradené

Plus 7dní (16/2013) uverejnil mimoriadne aktuálny rozhovor redaktorky Evy Mihočkovej so štátnym tajomníkom fínskeho ministerstva financií Martti Hetemäkim. V článku sa o.i. konštatuje, že Fínsko je podľa viacerých celosvetových rebríčkov najlepšou krajinou na život, predovšetkým vďaka vysokej kvalite zdravotníctva, školstva, ekonomiky a minimálnej korupcii. Čo ma v príspevku zvlášť zaujalo?

1. Fínsko má v súčasnosti širokú šesťčlennú koalíciu, zloženú z konzervatívcov, sociálnych demokratov, zelených, bývalých komunistov a ďalších dvoch strán a napriek tomu sa táto pestrá koalícia dohodla na daňovej reforme, ktorá bude pre fínsku ekonomiku a verejné financie najlepšia. A na Slovensku?

2. Mediánový príjem je vo Fínsku okolo 3000 eur mesačne a hranica relatívnej chudoby je približne 1800 eur (60% z mediánového príjmu).

3. Fínsky štát nikdy nefungoval ako gangster, ktorý sa snaží z občanov vytiahnuť čo najviac a inak sa o nich nestarať, preto je logické, že vlastných občanov ani neokráda. Korupcia je vo Fínsku neakceptovateľná. Fínsky štát bol vždy veľkým ochráncom a garantom slobody jednotlivca a jeho majetku.

4. Ak ľudia nedôverujú vlastnému štátu a nedostávajú za svoje dane kvalitné verejné služby, potom nič nemôže fungovať, pretože taký štát nie je ochrancom, ale systémom byrokratov, ktorí z vás ťahajú peniaze a využívajú svoju pozíciu na vlastné obohatenie.

Aký logický, spravodlivý a solidárny model, žiaľ, len vo Fínsku a ďalších škandinávskych štátoch, nie však na Slovensku. Prečo? Dočkáme sa nových politikov, ktorí budú schopní vyviesť Slovensko zo súčasného hospodárskeho a morálneho marazmu na úroveň Fínska?  Alebo budeme nútení požiadať o pomoc 150-200 škandinávskych politikov?