Odkaz 10 miliónov Talianov bankám a politikom

28. februára 2013, Milan Tréger, Nezaradené

Za víťaza volieb v Taliansku sa považuje Hnutie piatich hviezdičiek Beppa Grilla, ktoré získalo 25,5% hlasov, t.j. takmer 10 miliónov voličov. Čím toto Hnutie získalo takú neočakávanú podporu? Hnutie o.i. žiadalo:

-Referendum o zotrvaní Talianska v eurozóne

-Odpísanie talianskeho dlhu

-Hnutie sa voličom zaviazalo, že nevstúpi do koalície so žiadnou z politických strán

Grillo pre BBC vyhlásil: „Dnes sa v Taliansku zopakuje to, čo predtým. Pravica a ľavica sa dajú dokopy a budú vládnuť krajine nachádzajúcej sa v troskách, za čo sú sami zodpovední. Prídu ďalšie voľby a Päťhviezdičkové hnutie zmení svet.“ 10 miliónov talianskych voličov tak vyjadrilo názor, ktorý pravdepodobne zdieľa aj veľká časť občanov Slovenska, t.j. nedôveru k bankám a politikom., predovšetkým v dôsledku rastu nezamestnanosti, chudoby, korupcie. Kauza Gorila jasne ukázala prepojenie skorumpovaných politikov a finančných skupín.

Spomeňme si, čo pred 165 rokmi, pred revolúciou roku 1848 napísal Karol Marx: „Následkom skutočnosti, že finančná aristokracia diktovala zákony, riadila správu štátu, disponovala celou ústavnou mocou a činmi aj tlačou ovládala verejnú mienku, reprodukovala sa vo všetkých sférach od dvora po pokútnu krčmu tá istá prostitúcia, tie isté nehanebné lži, ten istý smäd po zbohatnutí, nie však produktívnou prácou, ale potiahnutím cudzieho majetku.“ Protivládne demonštrácie, štrajky, sociálne búrky na Islande, v Grécku, Španielsku a najnovšie v Bulharsku ukazujú, že nadvláda kapitálu končí a Európa speje k novému sociálnemu usporiadaniu spoločnosti.