E. Machyna vs. J. Fígeľ 10: 0

4. februára 2013, Milan Tréger, Nezaradené

Vo včerajšej debate na TA3 „V politike“ (3.2.2013), medzi R. Ficom a J. Fígeľom, ma zaujali najmä 2 argumenty spolubesedujúceho predsedu OZ KOVO E. Machynu k problematike nezamestnanosti, zákonníku práce, kvalite podnikateľského prostredia a i. E. Machyna napr. upozornil na dve závažné skutočnosti:

1. Kým v niektorých nadnárodných automobilových spoločnostiach pôsobiacich na Slovensku je produktivita práce o 25% vyššia ako v materských závodoch v zahraničí, zárobky slovenských pracujúcich dosahujú len tretinu zárobkov pracujúcich v materských závodoch v zahraničí.

2. Kým vo vyspelých štátoch Západnej Európy sa vytvorený HDP delí v pomere 36% zisky kapitalistov, 52% mzdy pracujúcich, na Slovensku je tento pomer opačný: 54% ide na zisky kapitalistov a len 36% na mzdy zamestnancov. A tento pomer sa z roka na rok zhoršuje v neprospech miezd zamestnancov.

O aké zlepšovanie podnikateľského prostredia to pánovi Fígeľovi a celej pravici ide? Cieľom má byť 90% pre kapitál, 7% na mzdy zamestnancov a 3% pre „jednoduchý štát“? Pán Fígeľ by si snáď mal vziať príklad z významného kresťanského demokrata Helmuta Kohla, bývalého nemeckého kancelára, ktorý odmietal libaralizmus Thatcherovej (spoločnosť ostrých lakťov), kde ľudia bezohľadne odstrkujú z cesty jeden druhého. H. Kohl bol pre chápavý sociálny štát, ktorý by rovnako chránil manažérov aj robotníkov pred ničivými účinkami kapitalistickej súťaže. Je snáď  názor H. Kohla pre našich kresťanských demokratov už zastaralý?