Čo je štát a čo by bol superštát?

25. septembra 2012, Milan Tréger, Nezaradené

V súvislosti so snahou finančných a politických „elít“ vytvoriť z EU superštát, bude aktuálne vrátiť sa k definícii pojmu štát:

Štát je politická organizácia hospodársky vládnúcej triedy, ktorej cieľom je ochraňovať jestvujúci poriadok a potláčať odpor iných tried. Štát je nástrojom vykorisťovateľskej triedy na potlačenie vykorisťovaného ľudu. Štátna moc spočíva v osobitnej moci (parlament, vláda, súdy…), spojenej s jej armádou, políciou, väzeniami a pod. V kapitalistických spoločnostiach založených na súkromnom vlastníctve výrobných prostriedkov je štát vždy nástrojom vládnúcej vykorisťovateľskej triedy a jej diktatúry. Cieľom súčasných štátov s prevládajúcim systémom nadvlády finančnej oligarchie je zachovať a rozšíriť ich moc a potlačiť boj ľudí za slobodu, demokraciu a socializmus. Štát v systéme neoliberálneho kapitalizmu je sila, ktorá sa čoraz viac odcudzuje ľudu, stojí proti nemu a má ho udržiavať v pokore voči triede vykorisťovateľov

Ešte niekoľko poznámok k vízii „ľudového kapitalizmu“, ktorú presadzovali predstavitelia socialistických a sociálnodemokratických strán v 60. rokoch 20. storočia: Ľudový kapitalizmus mal vytvoriť „Štát všeobecného blahobytu“, ako nadtriednu silu, ktorá je schopná prekonať anarchiu výroby a hospodárske krízy, likvidovať nezamestnanosť a zabezpečiť blahobyt pre všetkých pracujúcich. Ako táto vízia skončila, vidíme na Slovensku aj v iných štátoch EU.

milant