Žiadajme referendum o eurovaloch

19. augusta 2011, Milan Tréger, Nezaradené

Ústava SR v čl.93 ods. 2 ustanovuje: “ Referendom sa môže rozhodnúť aj o iných dôležitých otázkach verejného záujmu “ a v čl.95 ods.1: “ Referendum vyhlasuje prezident SR, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, alebo ak sa na tom uznesie NR SR, a to do 30 dní od prijatia petície občanov alebo uznesenia NR SR „.

Myslím si, že v súčasnosti mimoriadne dôležitou otázkou verejného záujmu je problém  schválenia alebo odmietnutia eurovalov 1 a 2. Zdá sa, že politici sa snažia riešiť problém výlučne politicky a z hľadiska svojich preferencií ale sociálno – ekonomické dôsledky ich rozhodnutí budú znášať obyčajní ľudia na Slovensku. Pri klesajúce dôvere našich občanov k politickým stranám by sa preto naši poslanci NR SR mali obrátiť na občanov s otázkou, či podporujú alebo odmietajú euroval 1 a 2, či súhlasia s ďalším zadlžovaním Slovenska a s pomocou pre nezodpovedné banky a vlády niektorých štátov, ktoré nebudú schopné svoje dlhy splatiť a mali by zbankrotovať. Takýto postup by bol tiež v súlade s latinským „vox populi-vox dei“ (hlas ľudu-hlas boží) a mohol by znamenať začiatok prechodu od skompromitovanej zastupiteľskej demokracie k demokracii priamej.

Našim poslancom by na schválenie uznesenia o referende mohol na úvod pomôcť reprezentatívny prieskum ÚVVM a 2-3 ďalších agentúr, ktoré by sa respondentov pýtali na ich názor o eurovaloch a pomoci nezodpovedných bankám a vládam a tiež o názor, kto spôsobil súčasnú finančnú a hospodársku krízu.

milant