David C. Korten: Keď korporácie vládnu svetu

7. mája 2011, Milan Tréger, Nezaradené

Prešlo už 10 rokov, čo som po známosti kúpil túto vzácnu knihu profesora Kortena, zakladateľa a prezidenta „Fóra rozvoja zameraného na ľudí.“ Súhlasím s názorom viacerých osobností, že ide o najvýznamnejšiu knihu deväťdesiatich rokov 20. storočia aj s názorom nositeľa Nobelovej ceny arcibiskupa  Desmonda M. Tutu, podľa ktorého by táto kniha mala byť priam povinným čítaním. Téma, ktorou sa kniha zaoberá je aj na Slovensku mimoriadne aktuálna, pretože analyzuje vládnúcu ideológiu globálneho svetového poriadku, ktorú si veľmi horlivo osvojili aj naše politické a ekonomické elity

K tejto vynikajúcej knihe, ktorá vyšla v slovenskom preklade Mikuláša Hučka v roku 2001 som sa opäť vrátil po 10 rokoch. A čítajúc jednotlivé kapitoly (Boj o neobmedzenú moc, Kolonializmus obchodných spoločností, Degenerovaný finančný systém, Pre ľudí niet miesta, Získať naspäť moc), musím opätovne konštatovať: je to tak, autor to vystihol veľmi presne, platí to aj u nás na Slovensku. D.C. Korten obsah knihy stručne hodnotí takto:

“ Takmer v každej krajine sveta sme svedkami ustavične sa zrýchľujúcej dezintegrácie spoločnosti a životného prostredia, prejavujúcej sa nárastom chudoby, nezamestnanosti, nerovnosti, násilnej kriminality, rozpadu rodín a degradácie životného prostredia. Neustála honba za ekonomickým rastom, vedie k rozkladu spoločnosti, k čoraz intenzívnejšej súťaži medzi chudobnými a bohatými o prírodné zdroje, v ktorej chudobní ustavične prehrávajú.

Vlády, zdá sa, sú neschopné, nedokážu na to zodpovedne reagovať a pocit sklamania verejnosti prechádza do hnevu. Tu však nejde iba o zlyhanie štátnej byrokracie. Je to kríza vládnutia spôsobená súčinným pôsobením ideologických, politických a technologických síl stojacích za procesom ekonomickej globalizácie, ktorá odoberá moc vládam nesúcim zodpovednosť za verejné blaho, a to v prospech hŕstky obchodných spoločností a finančných inštitúcií, ktorých jedinou hnacou silou je honba za krátkodobým finančným ziskom. Tí, ktorí znášajú negatívne dopady nefunkčnosti tohoto systému, sú však zbavení práva rozhodovať a zároveň sú vystavení neustálemu bombardovaniu zo strany korporáciami ovládaných masmédií. Aktívna propagandistická mašinéria nás ubezpečuje, že konzumizmus je cesta vedúca k šťastiu a že globalizácia je pre ľudstvo obrovské dobrodenie. Najmocnejšie korporácie sveta sa stali zajatcami síl globalizovaného finančného systému, ktorý tvorbu peňazí odtrhol od tvorby reálneho bohatstva a odmeňuje nie pruduktívne ale špekulatívne investície. Svet sa vydal na cestu vedúcu k záhube. Teraz musíme spraviť všetko pre získanie svojho politického vplyvu a znovuobnovenie našej duchovnosti s cieľom vytvoriť také spoločnosti, ktoré budú vychádzať v ústrety našim schopnostiam a túžbam po plnom a radostnom živote.“

Vďaka pán profesor Korten. Prebiehajúci proces finančnej a hospodárskej krízy a pokračujúci kolaps globalizácie Vám dávajú za pravdu. Škoda, že na Slovensku sa Vaša kniha nielen nestala povinným čítaním, ale dokonca sa stala podpultovým tovarom, ktorý sa ťažko nájde v našich kníhkupectvách. Preto sa pýtam – nenašli by sa sponzori, ktorí by zafinancovali nové vydanie knihy a jej distribúciu do knižníc a škôl a snáď aj niektorým politikom, novinárom, bankovým analytikom, vášnivým obhajcom globalizácie.

milant