T.Baťa: Príčinou hospodárskej krízy je mravná bieda

3. apríla 2011, Milan Tréger, Nezaradené

Tomáš Baťa, zakladateľ obuvníckeho, strojárenského a chemického koncernu „Baťa“, ktorý zomrel v roku 1932 Veľkú hospodársku krízu na začiatku 30. rokov 20. storočia videl takto:

„To, čomu sme zvykli hovoriť hospodárska kríza je len iné meno pre mravnú biedu. Mravná bieda je príčina, hospodársky úpadok je následok. V našej krajine je veľa ľudí, ktorí sa domnievajú, že hospodársky úpadok je možné sanovať peniazmi. Hrozím sa následkov tohoto omylu. V situácii, v ktorej sa nachádzame, nepotrebujeme žiadne geniálne obraty a kombinácie. Potrebujeme mravné stanovisko k ľuďom, k práci a k verejnému majetku. Nepodporovať bankrotárov, nerobiť dlhy, nevyhadzovať hodnoty za nič, nezdierať pracujúcich ale robiť to, čo nás pozdvihlo z povojnovej krízy – pracovať a šetriť a urobiť prácu a šetrenie výnosnejším a čestnejším ako leňošenie a mrhanie. Je treba prekonať krízu dôvery. Technickými, finančnými a úverovými zásahmi ju však prekonať nie je možné. Dôvera je vec osobná a dôveru je možné obnoviť len mravným hľadiskom a osobným príkladom.“

Toľko T. Baťa spred 80. rokov. Môže to platiť aj v súčasnej hospodárskej kríze? Domnievame sa, že áno. T. Baťa by aj dnes naším politikom, bankárom, podnikateľom poradil asi to isté:

– Spamätajte sa, nežeňte svet do katastrofy. Hromadením a tlačením nových peňazí krízu nevyriešite.

– Nezdierajte pracujúcich a netrestajte ich za chyby a nenásytnosť tých, ktorí v honbe za ziskom zabudli na vyššie princípy mravné.

– Nezachraňujte bankrotujúce štáty ( Grécko, Írsko, Portugalsko…) ani banky a podniky tzv. “ reštrukturalizáciou“. Bankrot povedie k rýchlejšiemu ozdraveniu ako zvyšovanie dlhov na záchranu hriešnikov. Treba maximálne šetriť, pretože život na dlh je cestou do pekla. Prestaňte s rôznymi finančnými a úverovými operaciámi typu Euroval 1, Euroval 2, ktoré krízu nevyriešia ale prehĺbia.

– Osobný príklad skromnosti a zodpovednosti za verejný majetok pomôže prekonať krízu dôvery, ktorá vládne medzi svetom chudobných a medzi svetom bohatých.

Nedá sa vylúčiť, že ak nebudeme rešpektovať hlas rozumu, môže sa stať, že o 10-20 rokov väčšina populácie Slovenska, zadlžená eurovalmi, hypotékami atď. bude odkázaná na jedno teplé jedlo denne, ako to navrhuje naša vládna koalícia pre súčasných chudákov.

Milan T.