Založ si blog

Macronove reformy Francúzska a EÚ

Hospodárske Noviny uverejnili 1. augusta 2018 zaujímavý článok „Ako Macron reformuje Francúzsko“ (od Lucie Rusnákovej). V úvode článku je pozoruhodný citát E. Macrona pre televíziu TF1: „Cieľom je meritokracia a práca. Musíme vytvoriť 50 rokov ekonomického  rastu, aby si naša krajina mohla vybrať svoj osud.“ Pod meritokraciou sa chápe vláda najschopnejších, bez ohľadu na bohatstvo a vek. V súvislosti s týmto cieľom vzniká otázka, či meritokracia má nahradiť demokraciu, zastupiteľskú alebo priamu, prostredníctvom parlamentných volieb? A kto by mal tých najschopnejších vyberať? Nejedná sa tu o spochybnenie práv občanov vybrať si v parlamentných voľbách z kandidátov politických strán?

V článku sa ďalej uvádza, že tri štvrtiny Francúzov si myslia, že reformy prezidenta Macrona sú neférové, že nahrávajú spriazneným firmám a ľuďom s nadmernými príjmami. V dôchodkovom systéme prezident nariadil vyššie dane pre dôchodcov, pre domácnosti zaviedol nové dane okrem tých plánovaných. Naopak, daň z bohatstva chcel znížiť. Pre zamestnávateľov zjednodušil najímanie, ale aj prepúšťanie zamestnancov v rámci reformy zákonníka práce. Proti opatreniam vlády Macrona protestujú pracovníci železníc, študenti, zamestnanci nemocníc, dôchodcovia aj pracovníci súdnictva. Macron sa dostal do sporu aj s krajinami V4, keď im odkázal: „Ak odmietnete migrantov s nárokom na azyl, budú vám plynúť sankcie.“ U Macrona, bývalého investičného bankára, takéto reformy neprekvapuiú. Macronovi ľudia vyčítajú aj to, že je zlým poslucháčom ľudu, žije v bubline mimo problémov bežných obyvateľov a razí ego kult.

Už na konci marca bola Macronova popularita na historickom minime so 40 percenta mi a túto padajúcu tendenciu si drží naďalej.

Čo prezident plánuje s EÚ?

V ap ríli Macron na pôde EP vyzval na zreformovanie EÚ tak, aby občanom poskytla väčšiu ochranu vo svete, ktorý sužujú vojny, (aj s prispením NATO a Francúzska) aj autoritárske režimy. Model európskej demokracie je podľa Macrona unikátny a preto na európske krajiny apeloval, aby spoločne ochraňovali hodnoty ako sú sloboda, rovnosť a rôznorodosť. Je zaujímavé, že v prípade EÚ je demokracia „unikátna“, ale vo Francúzsku bude lepšia meritokracia?

Podľa najnovších medializovaných informácií Macron v Portugalsku presadzoval nový model Trojdielnej Európy:

1. celok by predstavoval francúzsko- nemecký reaktor,

2. celok by mal byť zvyšok dnešnej EÚ (nezávisle od členstva v eurozóne, schengene, NATO?)

3. celok : Rusko a Turecko. (Rusko až po Vladivostok alebo len po Ural? Pre udržanie mieru nezoberieme do projektu aj Činu?)

Macron upozorňuje: „Buď prijmeme tento model alebo sa rozpadneme. Osud Európy bude známy do 5 rokov. Buď spravíme hľbkové raformy alebo prijmeme status-quo a nastane rozpad.“

Nuž, čo k tomu dodať? Mali sme tu 5 variant J.-C. Junckera, potom „jadro“ +zbytok EÚ, teraz trojdielnu Európu. Čo bude ďalej? So súčasným vedením EÚ, t.j. EK na čele s Junckerom trpiacim „ischiasom“ a EP to pravdepodobne speje k rozpadu EÚ skôr ako do 5 rokov.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Jaroslav Haščák

GP podľa Haščákovho advokáta potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa nezmohla na férové preskúmanie obvinenia pre Gorilu

18.04.2024 13:23

Advokát finančníka dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze sa nestane "čakaním na Godota".

Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok

Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

18.04.2024 13:12

"Nacista, nacista," skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred súdnou budovou.

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756247x
Priemerná čítanosť článkov: 4347x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy