Založ si blog

Prečo Peter Bárdy spája Eduarda Chmelára s Mariánom Kotlebom a Štefanom Harabínom?

V dnešných Aktualitách.sk som si prečítal komentár Petra Bárdyho „Správa o deštrukcii republiky“ a myslím si, že autor dobre vystihol súčasnú neutešenú politickú situáciu a nedôveru občanov ku koalícii aj opozícii. S čím však nemôžem súhlasiť je veta: „Od kandidátov ako Eduard Chmelár, Marián Kotleba, Štefan Harabín sa len ťažko dožijeme vecnej kampane.“ Na rozdiel od pána Bárdyho sa domnievam, že Eduard Chmelár si spájanie s Kotlebom a Harabínom vonkoncom nezaslúži. Keďže články a komentáre E. Chmelára už dlhodobo sledujem, myslím si, že jeho vízia nového, moderného, demokratického Slovenska je oveľa lepšia, ako vízie ostatných prezidentských kandidátov z radov koalície aj konzervatívno-neoliberálnej opozície.

Ako príklad uvediem príspevok E. Chmelára v Parlamentných listoch z 28.5.2017 „Tento štát treba premyslieť a založiť odznova.“ V tomto príspevku o.i. uvádza: „SR sa nezrodila zo slobodnej vôle národa vyjadrenej v referende, ale ako posledná možnosť riešenia ústavnej krízy. Pre jeho tvorcov nebol cieľom štát, ale nová inštitucionálna forma na jeho rozkrádanie. Predobrazom každého demokratického štátu je spoločenská zmluva. Jej podstata spočíva v tom, že ľud sformovaný na princípe občianskej rovnosti ustanoví svoju vlastnú vládu, ktorá sa zaviaže vládnuť v duchu verejného záujmu a podľa vopred stanovených ústavných pravidiel. Dnes nám však vládnu koaličné rady – neústavné orgány, ktoré majú vyššiu váhu ako parlament. Toto nie je demokracia, ale plutokracia. Zažívame skutočnú klinickú smrť demokracie.“

Preto súhlasím s názorom E. Chmelára, že Slovensko je zrelé na novú, demokratickú, ľavicovú alternatívu, neviazanú na žiadne oligarchické skupiny. Máme aj na čo nadviazať: Na Odkaz SNP a na Dubčekov Socializmus s ľudskou tvárou z jari 1968.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo najmenej 22 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751329x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy