Založ si blog

Národný konvent o EÚ a výsledky Eurobarometra

Eurobarometer uskutočnil v dňoch 5.-9. 11. 2017 prieskum o dôvere k EÚ v 28 členských štátoch. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom osobných pohovorov a zúčastnilo sa ho 33 193 respondentov. Priemerná dôvera v EÚ je len 41%. Najvyššia dôvera je v Litve -64%, nasleduje Bulharsko -57%, Luxembursko – 56%, na Slovensku 48%. Pokiaľ ide o budúcnosť EÚ väčšina je optimistická, najväčší optimizmus je u respondentov v Írsku -80%, najnižší vo Francúzsku- 49% a v Taliansku -50%. Pesimizmus je v Grécku a Spojenom kráľovstve. Len 44% európanov súhlasí s tým, že „ich hlas má v EÚ váhu“. Európania vnímajú „voľný pohyb osôb, tovaru a služieb a mier medzi členmi EÚ ako dva najpozitívnejšie výsledky“. Hlavné výzvy, ktorým EÚ čelí sú podľa prieskumu prisťahovalectvo, terorizmus a hospodárska situácia (nezamestnanosť, zadľženosť).

V súvislosti s týmto prieskumom usporiadalo MZV SR Národný konvent o EÚ (mysmeEÚ) na ktorom vystúpili traja najvyšší predstavitelia, prezident Kiska, predseda NR SR Danko a premiér Fico.

Prezident Kiska o.i. povedal: „Členstvo v EÚ a NATO je základom našej bezpečnosti, stability a prosperity“. Škoda, že nekomentoval aj negatíva nášho členstva a dôvody, prečo až 52% občanov nezdieľa jeho bezvýhradný optimizmus.

Predseda NR SR Danko bol vo svojom hodnotení kritickejší a podľa môjho názoru aj objektívnejší, keď konštatoval: „Nespoliehajme sa na iných. Nespoliehajme sa na partnerov v NATO a EÚ. O Slovensko sa musíme starať my sami. EÚ potrebuje systémovú zmenu.“

Premiér Fico sa v podstate pridal k prezidentovi Kiskovi, keď o.i. konštatoval: „Nie je nič lepšie ako EÚ“ a odporúčal vstup do „jadra EÚ“. K NATO sa nevyjadril.

Štátny tajomník MZV SR Korčok považuje za potrebné dobudovať eurozónu, riešiť migráciu a tiež obranu a bezpečnosť EÚ.

Ak by sme z týchto postojov nášho „triumvirátu“ hodnotili len 28%-nú dôveru k našej vláde a parlamentu, nemôžeme sa čudovať, že Národným konventom sa snažia vylepšiť obraz Slovenska medzi elitou v Bruseli, Berlíne a Paríži.

Pravdepodobne studenou sprchou pre optimizmus pánov Kisku a Fica bolo vyhlásenie predsedu EK Junckera, že „Jednomyseľnosť v zahraničnej politike sa musí skončiť. Juncker presadzuje hlasovanie kvalifikovanou väčšinou. Vadí mu, že EÚ nie je jednotná v odsúdení ľudských práv v Číne. Je pozoruhodné, že mu neprekážajú ľudské práva v Saudskej Arábii, Afganistane, Iraku, Sýrii. Líbyi ai. S kritikou Junckera vystúpil rakúsky denník Kleine Zeitung, keď upozornil, že mnohé vlády kladú dôraz na národnú suverenitu. A luxemburský MZV Asselborn Junckerovi pripomenul, že v OSN nehlasuje EÚ, ale jednotlivé krajiny EÚ.

Aj za takýchto podmienok bude pán premiér tlačiť Slovensko do „jadra EÚ“? Nepomohlo by referendum o NATO (ktoré bolo zmarené) aj o „jadre EÚ“? Strach z referenda – priamej demokracie rastie, predsa našu „elitu“ neriadia občania, ale oligarchia a trhy – v zmysle globalizácie ako ju definoval G. Soros.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756294x
Priemerná čítanosť článkov: 4347x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy