Založ si blog

V daňových rajoch si 4800 slovenských spoločností ulialo vyše 10 miliárd eur

Táto správa sa len pred niekoľkými dňami objavila v našich médiách. Na túto tému uverejnil R. Geist pozoruhodný článok v Pravde 16.11.2017, pod názvom „Daňové raje – stroj na sociálnu nespravodlivosť“. V európskych daňových rajoch akými sú Luxembursko, Holandsko, Írsko, Cyprus, Belgicko, Malta, V. Británia, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko, Monako, Gibraltár, prichádza ročne EÚ o pätinu príjmov z firemných daní, teda asi o 60 miliárd eur. Je to kapitál ukradnutý zvyšku spoločnosti. Daňové raje využívajú najmä veľké nadnárodné spoločnosti ako sú Apple, Google, Uber, Nike a iné. R. Geist to oprávnene považuje za klasický prípad morálnej dilemy: Ak môžu pravidlá tvoriť bohatí a mocní, vytvoria ich v prospech bohatých a mocných.“

Miroslav Vajs  v Pravde (7.11.2017) v článku „Paradais Papers odhalili nechuť bohatých platiť dane “ uviedol, že medzi inými je aj miliardár G. Soros, považovaný za „filantropa“. V daňových rajoch môže údajne ukrytých až 10 biliónovUSD. Len v troch daňových rajoch, malých ostrovoch Bermudy, Britské Panenské ostrovy a Bahamy s počtom obyvateľov cca 450 000, prúdi ročne viac peňazí ako je ročný HDP Nemecka. A zároveň aj preprané „investície“ z týchto troch daňových rajov sú vyššie ako investície z Nemecka. Nemôžeme sa teda čudovať, že bohatí a mocní môžu v ďaka „Imperializmu peňazí“ postupne ovládnuť a kolonizovať takmer celý svet.

V súvislosti s týmto katastrofálnym stavom, by sme sa my, radoví občania mali opýtať našich politikov, koaličných aj opozičných aj europoslancov:

-ktoré sú to spoločnosti a ktorá z 4800 spoločností si koľko eur uliala v ktorom daňovom raji. Aké sankcie pre tieto spoločnosti štát pripravuje. Čo plánuje EK a EP?

– Ako pomohol, resp. pomôže „Schránkový zákon“ z dielne pani ministerky Žitňanskej tieto daňové úniky minimalizovať? Tých 10 miliárd eur by mohlo významne pomôcť v krachujúcom školstve (platy učiteľov), zdravotníctve (platy sestier), doprave )cesty a diaľnice), v sociálnej oblasti (dôchodky, prídavky na deti, pomoc takmer miliónu ľudí na hranici, resp. pod hranicou chudoby alebo  takmer miliónu  zadľžených ľudí, pre ktorých sa chystá konkurzná amnestia.

-Ako tento problém bude riešiť minister financií a ako by daňové raje riešili opozičné strany (SAS, OĽANO, SME RODINA a KDH), ktoré zatiaľ mlčia . A blížia sa voľby, v ktorých chce opozícia prevziať moc. My, voliči čakáme na jasné stanoviská.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Belgicko, Európsky parlament, polícia

Krajná pravica tu nie je vítaná. Bruselské úrady zablokovali konferenciu konzervatívcov, kde mal vystúpiť Orbán

16.04.2024 17:26

Medzi pozvanými boli tiež niekdajší kandidát na prezidenta Francúzska Éric Zemmour alebo jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

nehoda, auto

Tínedžer s dvomi promile alkoholu si sadol za volant, po nehode chcel ujsť

16.04.2024 17:20

Mladíka zadržal policajt, ktorý náhodou prechádzal okolo.

Vladimir Putin

Na oslavy vylodenia spojencov do Normandie pozvali Rusko, nie však Putina

16.04.2024 17:06

Šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1755761x
Priemerná čítanosť článkov: 4346x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy