Založ si blog

Názory na súčasnosť od disidentky a spisovateľky Lenky Procházkovej

Ide o pokračovanie môjho blogu z 11.1.2018. Na úvod sa ospravedlňujem za možné nepresnosti pri preklade z češtiny do slovenčiny. Text som v niektorých pasážach doplnil o stručné komentáre porovnávajúce situáciu v Česku a na Slovensku.

„Odo mňa pre to asi znie divne, ale život v normalizácii nebol taký šedivý, stiesnený a uniformný, ako sa dnes píše v učebniciach. Bol v ňom priestor pre súdržnosť a ľudskú slušnosť. Ľuďom, ktorí v detstve alebo v mladosti prežili rozčarovanie z Mníchovskej zrady západných spojencov (1938) a potom vojnu a Heidrichiádu, nedá sa im vyčítať, že po oslobodení (1945) vstupovali do KSČ, pretože cítili vďačnosť k vojakom Červenej armády, ktorých u nás padlo viac ako 130 tisíc. Preto vo voľbách v roku 1946 dostali v Čechách komunisti 62% hlasov, (kým na Slovensku len 30%). Komunizmus bol v tej povojnovej dobe vnímaný ako nádejný smer, plný energie. Žiaľ, dnes ani mnohí vysokoškoláci nepoznajú základné fakty z dejín svojej krajiny ani z dejín svetových.

Komunistické školstvo síce tiež prispôsobovalo dejiny k svojmu obrazu, ale kam sa hrabalo na dnešných mystifikátorov. Keď som koncom 60-tych rokov dospievala, patrilo naše školstvo k najlepším na svete a umenie bolo tiež na vrchole. Dnes sa filmy z tejto zlatej éry púšťajú v televízii v noci, aby sa tých pár bdiacich pamätníkov nažralo a stádo spiacich zostalo nedotknuté porovnávaním. Hovorí sa, že malý národ môže byť veľký len svojou kultúrou a vzdelanosťou. Ak na túto tradíciu zabudneme, akým tmelom sa budeme držať spolu? Televíznymi seriálmi?

Zdá sa mi, že už opäť žijeme v klietke prikrytej handrou. Našťastie dnes už mnohí, a je ich čím ďalej tým viac, hľadajú diery v tej handre. A tými dierami je internet. Nedávno som na internete čítala veštbu, že česká štátnosť po sto rokoch skončí. Naozaj sa zdá, že vývoj k tomu smeruje:

– rozdelenie republiky bol prvý krok (žiaľ, bez referenda)

– odovzdávanie majetkov a pôdy cirkvi a šľachte, ktoré je popretím zmyslu Masarykovej pozemkovej reformy už prebehlo, (aj u nás na Slovensku)

– samostatná zahraničná politika neexistuje, len prezident sa snaží niečo robiť pre národné záujmy a médiá ho za to kritizujú. (My na Slovensku máme zahraničnú politiku zjednotenú, prezident predseda parlamentu aj premiér sú jednotní v euroatlantickom spojenectve a smerovaní do „jadra EÚ“. Žiaľ, prezident v OSN je mierne odlišne orientovaný ako predseda parlamentu v Moskve. Ale taká je demokracia, koľko ľudí, toľko názorov.)

– devastácia školstva pokračuje, (u nás na Slovensku sme na tom lepšie, každý minister prišiel so svojou reformou, takže výsledok sa určite dostaví)

– o priemysle, poľnohospodárstve, zdravotníctve a sociálnej politike už ani nebudem hovoriť. (U nás na Slovensku je to o.k. Napr. v sociálnej oblasti sme pokročili tak ďaleko, že minimálna mzda už budúci rok bude vyše 500 eur a v čistom zarobí pracovník na Slovensku mesačne 580 eur (medián za rok 2016 podľa Eurostatu). V Rakúsku je to lmesačne v čistom len 1974 eur. Vidieť, že rozdiely medzi chudobou a bohatými sa stierajú.)

Čo ešte zostalo k dovŕšeniu?

– zrušiť Benešove dekréty a uzatvoriť konkordát s Vatikánom. (My na Slovensku sme Vás predbehli, zmluvu s Vatikánom máme už 7 rokov, hoci v Ústave SR sa uvádza, že SR sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo).

Na toto spojenie minulosti a prítomnosti s budúcnosťou je dnes embargo. A zatiaľ čas beží. Napriek tomu si myslíme, že sme in. Náš mozog je ale stvorený pre iné programy ako je vonkajšia masáž.“

S hodnotením minulosti, prítomnosti pani L.Procházkovej môžem len súhlasiť, podobne ako s jej výzvou v záujme lepšej budúcnosti: „Tak sa prebuďme, je o minútu dvanásť!“

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756814x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy