Založ si blog

Názory na súčasnosť od disidentky a spisovateľky Lenky Procházkovej

Ide o pokračovanie môjho blogu z 11.1.2018. Na úvod sa ospravedlňujem za možné nepresnosti pri preklade z češtiny do slovenčiny. Text som v niektorých pasážach doplnil o stručné komentáre porovnávajúce situáciu v Česku a na Slovensku.

„Odo mňa pre to asi znie divne, ale život v normalizácii nebol taký šedivý, stiesnený a uniformný, ako sa dnes píše v učebniciach. Bol v ňom priestor pre súdržnosť a ľudskú slušnosť. Ľuďom, ktorí v detstve alebo v mladosti prežili rozčarovanie z Mníchovskej zrady západných spojencov (1938) a potom vojnu a Heidrichiádu, nedá sa im vyčítať, že po oslobodení (1945) vstupovali do KSČ, pretože cítili vďačnosť k vojakom Červenej armády, ktorých u nás padlo viac ako 130 tisíc. Preto vo voľbách v roku 1946 dostali v Čechách komunisti 62% hlasov, (kým na Slovensku len 30%). Komunizmus bol v tej povojnovej dobe vnímaný ako nádejný smer, plný energie. Žiaľ, dnes ani mnohí vysokoškoláci nepoznajú základné fakty z dejín svojej krajiny ani z dejín svetových.

Komunistické školstvo síce tiež prispôsobovalo dejiny k svojmu obrazu, ale kam sa hrabalo na dnešných mystifikátorov. Keď som koncom 60-tych rokov dospievala, patrilo naše školstvo k najlepším na svete a umenie bolo tiež na vrchole. Dnes sa filmy z tejto zlatej éry púšťajú v televízii v noci, aby sa tých pár bdiacich pamätníkov nažralo a stádo spiacich zostalo nedotknuté porovnávaním. Hovorí sa, že malý národ môže byť veľký len svojou kultúrou a vzdelanosťou. Ak na túto tradíciu zabudneme, akým tmelom sa budeme držať spolu? Televíznymi seriálmi?

Zdá sa mi, že už opäť žijeme v klietke prikrytej handrou. Našťastie dnes už mnohí, a je ich čím ďalej tým viac, hľadajú diery v tej handre. A tými dierami je internet. Nedávno som na internete čítala veštbu, že česká štátnosť po sto rokoch skončí. Naozaj sa zdá, že vývoj k tomu smeruje:

– rozdelenie republiky bol prvý krok (žiaľ, bez referenda)

– odovzdávanie majetkov a pôdy cirkvi a šľachte, ktoré je popretím zmyslu Masarykovej pozemkovej reformy už prebehlo, (aj u nás na Slovensku)

– samostatná zahraničná politika neexistuje, len prezident sa snaží niečo robiť pre národné záujmy a médiá ho za to kritizujú. (My na Slovensku máme zahraničnú politiku zjednotenú, prezident predseda parlamentu aj premiér sú jednotní v euroatlantickom spojenectve a smerovaní do „jadra EÚ“. Žiaľ, prezident v OSN je mierne odlišne orientovaný ako predseda parlamentu v Moskve. Ale taká je demokracia, koľko ľudí, toľko názorov.)

– devastácia školstva pokračuje, (u nás na Slovensku sme na tom lepšie, každý minister prišiel so svojou reformou, takže výsledok sa určite dostaví)

– o priemysle, poľnohospodárstve, zdravotníctve a sociálnej politike už ani nebudem hovoriť. (U nás na Slovensku je to o.k. Napr. v sociálnej oblasti sme pokročili tak ďaleko, že minimálna mzda už budúci rok bude vyše 500 eur a v čistom zarobí pracovník na Slovensku mesačne 580 eur (medián za rok 2016 podľa Eurostatu). V Rakúsku je to lmesačne v čistom len 1974 eur. Vidieť, že rozdiely medzi chudobou a bohatými sa stierajú.)

Čo ešte zostalo k dovŕšeniu?

– zrušiť Benešove dekréty a uzatvoriť konkordát s Vatikánom. (My na Slovensku sme Vás predbehli, zmluvu s Vatikánom máme už 7 rokov, hoci v Ústave SR sa uvádza, že SR sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo).

Na toto spojenie minulosti a prítomnosti s budúcnosťou je dnes embargo. A zatiaľ čas beží. Napriek tomu si myslíme, že sme in. Náš mozog je ale stvorený pre iné programy ako je vonkajšia masáž.“

S hodnotením minulosti, prítomnosti pani L.Procházkovej môžem len súhlasiť, podobne ako s jej výzvou v záujme lepšej budúcnosti: „Tak sa prebuďme, je o minútu dvanásť!“

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1757008x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy