Založ si blog

Americký EuroGas už opäť vydiera Slovensko a NR SR aj vláda mlčia

Aktuality.sk uverejnili 22.12.2017 článok „Slovensko bude čeliť v roku 2018 ďalšej arbitráži“. Opäť pre „zmarenú“ ťažbu mastenca v Gemerskej Polome od firmy EuroGas. Keďže spor medzi EuroGasom a Slovenskom trvá už sedem rokov, ako geológ a občan SR považujem za nutné položiť predsedovi NR SR a poslancom niekoľko otázok:

1.Dokedy budú občania SR, vlastníci nerastného bohatstva, čakať na zmeny banskej legislatívy (predovšetkým Banského zákona), ktoré by zamedzili súčasný stav, keď naše výhradné ložiská môžu bezodplatne získavať domáce aj zahraničné súkromné spoločnosti a naviac aj žalovať štát za „neplnenie“  vymyslených podmienok? Tento absurdný stav spôsobila novela Banského zákona č. 498/1991Zb., ktorá umožnila súkromným spoločnostiam získať rovnaké práva, aké mali do roku 1990 len štátne podniky. Štát tak v podstate prenechal vlastníctvo nerastného bohatstva pár stovkám privatizérov, hoci čl.4 Ústavy deklaruje nerastné bohatstvo ako vlastníctvo SR. Štát aj pod vplyvom hesla „Štát je najhorší vlastník, treba všetko sprivatizovať“,  začal darovať naše najlukratívnejšie ložiská domácim politickým nominantom aj zahraničným „investorom“. V súčasnosti štát už s výnimkou štátneho podniku Rudné bane v likvidácii, Banská Bystrica, neťaží ani jediné výhradné ložisko. Hoci formálne je vlastníkom všetkých vyše 600 výhradných ložísk tvoriacich nerastné bohatstvo  SR. Štát prenajíma všetky ťažené ložiská (cca 200) súkromným domácim a zahraničným firmám za zanedbateľné nájomné – „úhrady za vydobyté nerasty“.  Vedeli by páni poslanci NR SR vymenovať štáty, v ktorých ťažobné firmy môžu získať licencie na ťažbu za takých podmienok ako na Slovensku?“

2.Dokedy bude nerastné bohatstvo Slovenska bohatstvom bezcenným? SR hoci je o ložisku  formálne vlastníkom nerastného bohatstva, nepozná finančnú hodnotu tohoto bohatstva, nakoľko na Slovensku už 25 rokov absentuje moderné oceňovanie ložísk, zaužívané dokonca v rozvojových krajinách. Príčinou je fakt, že naša banská legislatíva ponechala v platnosti systém „výpočtu a klasifikácie zásob“ z obdobia  vojny, t.j. bez nutnosti vyčísliť finančnú hodnotu zásob výhradných ložísk!? Ak hovoríme o ložisku mastenca Gemerská Poloma, toto ložisko sme v ŠGÚDŠ už v roku 2000 ocenili na 15,5 miliardy Sk a to podľa modernej metodiky, ktorú v roku 1997 navrhla OSN (feasibility study). Pravdepodobne z tohoto ocenenia vychádzala prvá požiadavka EuroGasu, keď v roku 2011 požadovala od SR odškodné 500 miliónov eur „za zmarenú ťažbu“. Neskôr EuroGas toto „odškodné“ zvyšoval až na 3,2 miliardy USD!

3. Nie je najvyšší čas, aby SR prijala nový Banský zákon v ktorom bude zakotvené povinné oceňovanie výhradných ložísk, v ktorom bude verejný záujem občanov SR prioritou pred ziskom súkromných spoločností a „Ochrana a racionálne využitie nerastného bohatstva“ bude v Banskom zákone novodefinované v súlade s Ústavou SR?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1758371x
Priemerná čítanosť článkov: 4352x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy