Založ si blog

Nórsko – svetlý príklad racionálnej ochrany nerastného bohatstva aj životného prostrdia

Už niekoľko desaťročí je o Nórsku známe, že v štátnej akciovej spoločnosti STATOIL štát vlastní dve tretiny akcií v spoločnostiach ťažiacich ropu a zemný plyn v Severnom mori, kým súkromní zahraniční investori vlastnia len jednu tretinu akcií. Takýmto prístupom nórsky investičný fond naakumuloval pre budúce generácie už viac ako 1 bilión USD (848 miliárd eur). Nórsky investičný fond je známy investíciami založenými na etických a environmentálnych princípoch. V súčasnosti sa Nórsko rozhodlo, že investície do ropného a plynárenského sektora obmedzí, aby znížilo vysokú zraniteľnosť voči výkyvom na trhu. Zároveň aj o významný krok z environmentálneho hľadiska, keďže fond sa už skôr zbavil akcií spoločností ťažiacich a využívajúcich uhlie. Cieľom je rovnomerné rozloženie rizík plynúcich pre štátne bohatstvo. Plán počíta s tým, že investičný fond sa zbaví akcií ropných a plynárenských firiem v hodnote do 40 miliard USD. Patria k ním akcie ropných koncernov ako Royal Dutch Shell či Exxon Mobil. Nórsky fond neinvestuje do akcií tabakových a zbrojárskych firiem a tiež sa vyhýba investíciám do spoločností, ktoré porušujú ľudské práva alebo ohrozujú životné prostredie.

Ak porovnáme prístup Nórska k ochrane nerastného bohatstva a životného prostredia k prístupu Slovenska, vidíme priepastné rozdiely. Kým v Nórsku štát vlastní 2/3 akcií v spoločnostiach ťažiacich ropu a zemný plyn, na Slovensku štát nevlastní ani jednu akciu v akciových spoločnostiach využívajúcich výhradné ložiská napr. magnezitu, cementárskych surovín atď. Príčinou tohoto stavu je bezcennosť nášho nerastného bohatstva, nakoľko Banský zákon ( č.44/1988Zb.) už 25 rokov nerešpektuje moderné metódy oceňovania ložísk nerastných surovín. Štát (SR) nepozná a zdá sa, že ani nechce poznať, cenu svojích vyše 600 výhradných ložísk tvoriacich nerastné bohatstvo SR. Dúfajme, že v súčasnosti, keď MH SR pripravuje novú Surovinovú politiku a nový Banský zákon, dôjde k náprave.

V Nórsku by bolo nemysliteľné, aby štát dotoval nerentabilnú ťažbu hnedého uhlia, ako to MH SR plánuje až do roku 2030 na ložiskách Nováky a Handlová. Tiež by v Nórsku bolo nepredstaviteľné, aby štát svoje najväčšie a najbohatšie ložiská, (napr. Gemerská Poloma-mastenec a iné), podaroval zahraničnej firme, ktorá neopodstatnene následne vymáha od vlastníka (SR) 2,3 miliardy USD „za zmarené investície“.

Nie je najvyšší čas, aby sa aj na Slovensku, podobne ako v Nórsku, pristúpilo k racionálnej ochrane nerastného bohatstva a životného prostredia?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1749884x
Priemerná čítanosť článkov: 4331x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy