Založ si blog

500 rokov od Reformácie Martina Luthera

Pod Reformáciou sa v Európe rozumejú veľké náboženské hnutia, usilujúce sa o nápravu západnej kresťanskej cirkvi. Reforma smerovala k dvom hlavným cieľom – k presnému dodržiavaniu etických zásad kresťanstva a k odstráneniu svetskej moci cirkvi. Dejiny katolíckej cirkvi zaznamenali veľa pokusov o nápravu. Najznámejšie je františkánske hnutie v 13. storočí a najmä husitské hnutie v Čechách v 15. storočí. Niektorí reformátori boli vyhlásení za kacírov a boli upálení, ako Ján Hus. 15. storočie bolo obdobím rozvoja ľudovej zbožnosti, ktorá však bola v protiklade k „úradnej“ cirkvi, kde často išlo len o moc a bohatstvo. Sociálne rozpory sa najviac prejavovali v Nemecku. Zhoršovalo sa postavenie nielen nižšej šľachty, ale najmä poddaných. V tejto situácii sa cirkev snažila zvýšiť svoje príjmy zavedením rozličných poplatkov a tiež predávaním odpustkov.

Reformáciu v Nemecku inicioval augustiánsky mních Martin Luther, ktorý v roku 1517 pribil na dvere kostola vo Wittenbergu 95 téz, v ktorých odmietol predaj odpustkov a kritizoval viaceré dogmy oficiálneho cirkevného učenia. Na ilustráciu uvádzame dve tézy: Téza 27- „Tí, ktorí predstierajú, že duša vyjde z očistca, len čo zazvoní groš v pokladničke, hlásajú nepravdu,“ Téza 43. „Kresťanov treba učiť, že ten, kto chudobným niečo dá alebo biednemu požičia, urobí lepšie, ako keď kúpi odpustky.“ Luther o.i. spochybnil aj platnosť pápežovho nároku na prvenstvo v cirkvi. Oponent Luthera, teológ Ján Eck v diskusii k jeho tézam konštatoval, že Husovo učenie už bolo usvedčené ako kacírske, takže aj Lutherovo učenie je kacírske. V roku 1520 pápež Lev X.odsúdil Lutherovo učenie a keďže Luther svoje učenie neodvolal, bol v roku 1521 exkomunikovaný. Na ríšskom sneme vo Wormse, ktorý zvolal rímskonemecký cisár Karol V. Habsburský, Luther na otázku, či odvolá svoje učenie alebo nie, odpovedal: „Kým ma o chybe nepresvedčí Písmo alebo jasný dôvod, neodvolám, lebo nie je ani bezpečné, ani čestné konať proti vlastnému svedomiu.“ Luther bol obvinený z kacírstva a Karol V. ho dal do ríšskej kliatby.

Smelé vystúpenie M. Luthera malo obrovský ohlas v celom Nemecku. V lete 1524 vypuklo v Nemecku povstanie, (Nemecká sedliacka vojna, 1524-1526), v ktorom povstalci protestovali proti okliešťovaniu svojich práv, ako bolo právo na slobodné užívanie lesov, lúk a vody.Na sneme v Augsburgu v roku 1530 blízky spolupracovník Luthera Filip Melanchton (1497-1560) vypracoval Augsburské vierovyznanie, ktoré sa stalo teologickým základom luteránskej cirkvi.

Pod vplyvom Luthera nastal veľký reformačný pohyb aj vo Švajčiarsku. Jeho vedúcou osobnosťou bol Ulrich Zwingli, kazateľ v Zurichu. Jeho reformáciu predstavovala cirkev „oslobodená od odpustkov, pútí, nespočetných cirkevných obetí, pôstov, sviatkov, sviec, svätenej vody, spovede, celibátu, modlitebného mrmľania, strachu pred očistcom.“  Zavrhoval aj inštitúciu pápežstva. Po Wittenbergu a Zurichu sa tretím centrom reformácie stala Ženeva, kam sa počas prenasledovania presťahovali francúzski protestanti. Medzi nimi bol aj Ján Kalvín (1509-1564). V učení Kalvína sa zdôrazňovala predovšetkým usilovnosť, striedmosť a osobná statočnosť. Bohatosť chrámov a cirkevné obrady u kalvínov nič neznamenali. Spojením Zwingliho a Kalvinovho  učenia vznikla tzv. reformovaná (kalvínska) cirkev.

Myšlienky reformácie sa začali šíriť z Nemecka do škandinávskych a pobaltských krajín. Luteránska reformácia ako štátne náboženstvo bola uzákonená v roku 1530 vo Švédsku a v roku 1536 v Dánsku. Luteránstvo sa šírilo aj medzi nemeckým obyvateľstvom v Uhorsku, Poľsku a východnom Pobaltí. Začiatkom 18. storočia sa evanjelici augsburského vyznania (luteráni) rozšírili do Dánska, Nórska, Švédska a Fínska.

Okrem Martina Luthera oddelenie cirkvi od štátu považovali za potrebné o.i. aj Angličan John Locke a americký „Otec zakladateľ“ Thomas Jefferson. Odluku cirkvi od štátu požadovali v roku 1989 aj občania v Československu počas Nežnej revolúcie. Žiaľ, doposiaľ neúspešne.

Blog bol spracovaný s použitím Dejepisu svetových dejín (M. Kamenický et al., 2003) a Knihy politiky (P. Kelly et al. 2013).

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756885x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy