Založ si blog

Juncker a Schulz vs. pápež František

Po brexite nahnevaný predseda EK J.C. Juncker žiada začať rokovania o vystúpení V. Británie z EU okamžite, nie až po októbrovom odchode Camerona z postu premiéra. Bojí sa, že brexit spustí ďalšie referendá v rastúcom počte nespokojných členských štátov. Pravdepodobne predpokladá, že exemplárne potrestanie V. Británie zastraší ostatných rebelov. K Junckerovi sa pridal aj predseda EP Martin Schulz, keď vyzval Camerona na skoré odstúpenie, pretože vraj drží celú EU ako rukojemníka.

Títo dvaja páni, ktorí sú spoluzodpovední za brexit a rastúcu nedôveru občanov v EU, mali by čím skôr zo svojich postov odstúpiť. Domnievam sa, že ak naďalej zostanú na čele EK a EP, skolabuje EU už o pár rokov, pretože nie sú schopní realizovať reformy bezpodmienečne nutné na prežite EU. Je nepochopiteľné, že o riešení brexitu začali v minulých dňoch diskutovať zakladajúci členovia starej EU, Nemecko, Francúzko, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko, ale, nepochopiteľne, bez ďalších 21 členov EU. Údajne sa pripravovali opatrenia na vznik tzv. FLEXIBILNEJ  ÚNIE, ktorá by zabránila exitom podobným brexitu. Ako na tento krok starej šestky zareaguje Slovensko, ako predsednícka krajina a 20 ďalších krajín, v ktorých žije okolo 270 miliónov obyvateľov? Myslím, že ide o krok potvrdzujúci zúfalstvo „elity“ EU a názor, že EU je hrobárom demokracie. Tiež si myslím, že premiér Fico sa mýli, keď hovorí, že „My by sme bez EU neprežili“. Myslí najmä „bez eurofondov“. Ale my vieme z histórie, že Slovensko v minulosti prežilo oveľa horšie pohromy, ako by bola strata eurofondov. Predseda vlády by mal využiť predsedníctvo SR v EU a jasne „elite“ povedať, že pre našich občanov je ďalej neprijateľná „EKONOMIKA KTORÁ ZABÍJA“, ako vo svojej knihe napísal pápež František.

Včera som dočítal túto knihu, („Pápež František: Táto ekonomika zabíja“) a hoci som ateista a nie katolík, musím povedať, že s väčšinou názorov pápeža Františka súhlasím. Predovšetkým s tými, ktoré sa týkajú chudoby, diktatúre trhov ai. Zacitujem len jednu pasáž z tejto knihy:

„Vytvorili sme si nové idoly. Klaňanie sa starému zlatému teľaťu našlo nový, bezcitný obraz vo fetišizme peňazí a v diktatúre ekonomiky bez tváre a bez skutočného ľudského cieľa.Zdá sa, že svetová kríza, ktorá sa týka financií a hospodárstva, vyvádza na svetlo ich deformitu a predovšetkým vážny nedostatok antropologickej perspektívy, ktorá človeka vedie k jedinej požiadavke, a tou je konzum. Ešte horšie: dnes je ľudské bytie považované za konzumný tovar, ktorý sa dá použiť a potom vyhodiť. V tomto kontexte je solidarita, ktorá je pokladom chudobných, často považovaná za kontraproduktívnu, protikladnú finančnej a ekonomickej racionalite. Zatiaľ čo príjmy menšiny exponencionálne rastú, príjmy väčšiny sú čoraz nižšie. Táto nerovnováha pramení z ideológií, ktoré podporujú absolútnu autonómiu trhov a finančné špekulácie, upierajúc tak štátom právo na kontrolu, aby sa mohli ujať zabezpečenia spoločného dobra.“ (Koniec citátu).

Domnievam sa, že názormi pápeža Františka, dotýkajúcimi sa problémov súčasného sveta, by sa mali zaoberať predovšetkým politici hlásiaci sa k sociálnej a kresťanskej demokracii a v týchto myšlienkach a názoroch hľadať inšpiráciu pre zásadnú reformu EU.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1749874x
Priemerná čítanosť článkov: 4331x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy