Založ si blog

Pán premiér Fico, myslíte, že len premiér Tsipras a strana Syriza sú zodpovední za bankrot Grécka?

V dnešnej relácii O 5 minút 12 ma premiér Fico nepríjemne prekvapil konštatovaním, že za bankrot Grécka je zodpovedný premiér Tsipras a jeho strana Syriza, pretože si nesplnili „domácu úlohu“, t.j. reformy, ktoré Grécku nadiktovali veritelia (MMF, ECB a EK). Ak by ste boli objektívny, tak by ste pán Fico mali dodať, že za situáciu v ktorej sa Grécko nachádza sú zodpovedné predovšetkým strany, ktoré vládli v rokoch 2010-2014, t. j. sociálno-demokratická strana PASOK a stredopravá Nová demokracia. Predsa tieto dve strany a nie Syriza sú zodpovedné za rekordný, nesplatiteľný dlh Grécka, (cca 180% HDP), za extrémne vysokú nezamestnanosť, (okolo 26%), zníženie dôchodkov a platov a zníženie životnej úrovne väčšiny obyvateľov. A snáď pán premiér uznáte, že za túto situáciu nesú spoluvinu aj veritelia, ktorí požičiavali Grécku, (celkom cca 240 miliard eur), pritom mali poznať, v akej situácii sa Grécko nachádza. Považujete za správne, že teraz, keď nemecké a francúzske banky by mali znášať dôsledky svojich chybných investícií, presunula EK tento dlh na plecia daňových poplatníkov eurozóny cez tzv. eurovaly?

Myslím si, že v prípade kvót na utečencov ste diktát EK oprávnene odmietli, v súlade s uznesením väčšiny poslancov NR SR aj väčšiny obyvateľov Slovenska. Ale prečo odmietate právo prmiérovi Grécka povedať NIE, podobnému diktátu zo strany EK, ECB a MMF. Tým viac, ak toto odmietnutie bude odobrené v referende, ktoré sa má konať 5. júla ? Vy by ste pravdepodobne, dúfam, tiež odmietli diktát Trojky, keby Slovensku chceli enormne zvýšiť DPH, znížiť dôchodky atď. čo by znamenalo zhoršenie životnej úrovne väčšiny obyvateľov SR. Alebo sa mýlim? Prenecháte právomoci suverénneho, zvrchovaného štátu bruselským byrokratom, odtrhnutým spolu s našimi europoslancami  od reality?

Čo keby ste Tsiprasovi navrhli „reštrukturalizáciu dlhu“ veriteľov tak, ako ste to schválili Váhostavu: Veritelia (MMF, ECB a EK) by dostali len 15% z dlhu a zvyšok by im Grécko splácalo v priebehu 20 rokov za podmienky, že stav ekonomiky to bude dovoľovať. Prípadne Grécko môže veriteľom navrhnuť spoluúčasť v štátnych akciových spoločnostiach. Ďalšia forma pomoci Grécku: Poslať im našu vychýrenú expertku (z SDKU-DS), pani Bubeníkovú, ktorá už Grécku radila pred pár rokmi, po bohatých skúsenostiach s Gorilou a riadením Fondu národného majetku SR. Časom by sa mohli pridať dvaja ďalší superexperti na záchranu ekonomík, páni Dzurinda a Mikloš.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756582x
Priemerná čítanosť článkov: 4348x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy