Založ si blog

Thomas Piketty a kol. : Náš manifest pre Európu

    Pod týmto názvom uverejnil týždenník Slovo pozoruhodný príspevok, z ktorého vyberám niekoľko zaujímavých názorov:

    “ Eurovoľby nám opäť tvrdo pripomenú, že EÚ zažíva existenčnú krízu. Týka sa to predovšetkým štátov eurozóny, v ktorých vládne ovzdušie nedôvery a dlhovej krízy, ktorá ešte zďaleka neskončila. Pretrváva vysoká nezamestnanosť, hrozí deflácia. Je čas uznať, že existujúce európske inštitúcie sú nefunkčné a je ich treba nanovo vybudovať. Ide o to, aby demokratický systém a verejné inštitúcie znova získali kontrolu nad globalizovaným finančným kapitalizmom 21. storočia a efektívne ho regulovali. Naším cieľom je sociálna a demokratická Európa. Ako občania EÚ sa nechceme zmieriť s atmosférou rezignácie, ktorá nás ochromuje.“

    Autori predpokladajú, že systém jednotnej meny (euro)  s 18 rôznymi deficitmi s ktorými trhy voľne špekulujú, s 18 rôznymi spôsobmi odvodu daní a sociálnych dávok ktoré si navzájom konkurujú, to nefunguje a nikdy fungovať nebude. EÚ sa dnes často a hlúpo mieša do nepodstatných vecí (DPH pre kaderníctva a jazdecké kluby), ale čo sa týka kľúčových záležitostí – daňových rajov, finančných regulácií a i.- je až žalostne neschopná. Pokiaľ ide o daňovú spravodlivosť, autori navrhujú zaviesť povinné korporátne dane (CIT) pre krajiny eurozóny, aby sa nadnárodné korporácie nemohli vyhýbať plateniu daní. Ďalej sa navrhuje vznik Európskej komory, pretože suverenita Európskeho parlamentu sa musí opierať o suverenitu národných parlamentov. Za diskutabilný však považujem návrh na zlúčenie dlhov celej eurozóny. 

    Domnievam sa však, že mnohé z týchto pozitívnych návrhov  bude neprijateľných a teda aj nesplniteľných pre súčasnú „elitu“ EÚ (Van Rompuy, Barosso, Schulz, Ashtonová ai. ktorých nevolia voliči EÚ, ale nominujú banky a nadnárodné korporácie. 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756519x
Priemerná čítanosť článkov: 4348x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy