Založ si blog

Občania EÚ sú proti privatizácii vody

   Takmer dva milióny občanov Európskej únie podpísalo petíciu, ktorá odkazuje eurobyrokratom, že voda je ľudské právo a nie komodita určená na privatizáciu. Ide o prvú kampaň Iniciatívy európskych občanov, prostredníctvom ktorej môžu občania EÚ navrhovať legislatívu, ak pre návrh získajú viac ako milión podpisov z najmenej siedmich krajín EÚ. Kampaň Právo na vodu má tri ciele: -uplatniť právo ľudí na vodu, -neliberalizovať vodovodné služby v EÚ a presadzovať prístup k čistej a pitnej vode pre ľudí na celom svete. Zároveň je nevyhnutné, aby sa zmenilo súčasné myslenie sústredené na konkurenciu a trhový prístup. Vodu musíme vnímať ako verejnú službu postavenú na princípe ľudských práv, keďže voda je obmedzený prírodný zdroj a verejný majetok zásadný pre život a zdravie. Je to monopol prírody a musí zostať mimo trhových pravidiel.

   Po celej Európe pribúdajú referendá a petície, v ktorých ľudia dávajú jasne najavo, že si neželajú, aby voda bola tovarom, ale musí zostať verejným majetkom. Je veľkou nehoráznosťou, keď Veľká trojka – Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond porušujú princípy úniovej zmluvy, podľa ktorej „Správa vody plne spadá do kompetencie jednotlivých členských štátov, a nie do právomoci EÚ. Napriek tomu Veľká trojka podmieňuje finančnú pomoc štátom zmietaným krízou ako Portugalsko alebo Grécko okrem iného aj privatizáciou vodných zdrojov. A práve v týchto krajinách je mimoriadne dôležité tomu zabrániť, pretože ich občania často nemajú peniaze ani na účty za vodu.“ Už 20.marca Európska komisia rozhodne, či je voda neodňateľným ľudským právom!

   V tejto súvislosti sa natíska otázka: Bolo by nutné organizovať petície miliónov občanov EÚ, ak by europoslanci a eurokomisári mali informácie o vôli a stanoviskách občanov svojich krajín k týmto životne dôležitým otázkam a zastupovali by záujmy občanov a nie záujmy bánk a nadnárodných spoločností? Je po desaťročnom členstve Slovenska v EÚ ďalšie zotrvanie výhodné?

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751447x
Priemerná čítanosť článkov: 4335x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy