Založ si blog

Úpadok demokracie v EÚ pokračuje

     Londýnsky inštitút Demos nedávno vypracoval správu o stave demokracie v Európe, v ktorej sa o.i. uvádza: Občania EÚ nie sú s demokraciou spokojní. V Európe kvitne korupcia ako výsledok slabých demokratických inštitúcií a procedúr. Naprieč Európou sa šíri veľká nespokojnosť s tradičnými politickými stranami. V dôsledku toho vznikajú, alebo silnejú nové politické subjekty. Nárast nespokojnosti je zjavný hlavne v Česku, Maďarsku a Portugalsku. Je však diskutabilné, či nové politické subjekty ohrozujú európsku demokraciu, ako sa to snažia interpretovať bruselskí byrokrati, alebo európsku demokraciu ohrozujú tradičné, tzv. štandardné politické strany? Ak napr. v predčasných voľbách v ČR „pohoreli“ štandardné pravicové strany a do parlamentu sa dostali nové politické subjekty, (ANO, ÚSVIT), znamená to snáď ohrozenie demokracie? Čo zlého, ohrozujúceho demokraciu je na hnutí ÚSVIT  T. Okamuru, ktoré sa snaží o spojenie politikov a organizácií naprieč politickým a kultúrnym spektrom a zmenu ústavy na posilnenie priamej demokracie, keď zastupiteľská demokracia sklamala?

     Skôr sa zdá, že bruselská byrokracia, podľa R. Sulíka nová európska šľachta, nadštandardne platená európskymi daňovníkmi, začína panikáriť pred blížiacimi sa májovými voľbami do europarlamentu. Prieskumy ukazujú, že euroskeptici by mohli získať až 30% hlasov. Strach bruselskému establishmentu naháňajú o.i. tiež kritické vyjadrenia europoslanca Nigela Farage, že „EÚ ovládajú veľké banky, biznis a byrokrati typu J. M. Barroso“, alebo  Marine Le Penovej, podľa ktorej „EÚ je svetovou anomáliou, keďže obyvatelia členských krajín nemajú kontrolu nad svojimi ekonomikami, menami, ani pohybom ľudí na svojom území“. Le Penová odporúča vrátiť fungovanie EÚ na úroveň spolupráce suverénnych štátov.

     Ak občania EÚ nie sú s demokraciou spokojní, vyjadrujú tým tiež nesúhlas s dôsledkami pokračujúcej krízy a s tým, aké riešenia Brusel ponúka:

     – strašenie extrémizmom

     – opakované zdôrazňovanie hospodárskeho rastu a vytváranie pracovných miest, napriek rastu nezamestnanosti

     – splácanie dlhov ruinujúcich krajiny a ich podmanenie a ovládnutie bankami

     – obhajovanie multikulturalizmu 

     – sociálne škrty

     – privatizácia všetkého podľa hesla „Štát je najhorší vlastník“ a to v réžii Trojky (MMF, EK, ECB).

     Je pozoruhodné, že slovenské, tzv. štandardné strany (SMER-SD, a strany Ľudovej platformy), a ich poslanci v Európskom parlamente, napriek kritickým hlasom občanov takmer vôbec nereagujú na často nezmyselné zákony EÚ a bez reptania sa podrobujú vôli Bruselu. Zatiaľ bez odozvy zostala Výzva slobodných občanov Slovenska aj názory niektorých nezávislých ekonómov (P. Stanek, M. Vitkovič a i.). Podľa politikov našich „štandardných“ strán ide zrejme o extrémistov, ktorých treba ignorovať, pretože škodia demokracii. Zabúdajú, že dnešné chápanie demokracie ako práva presadzovať čokoľvek, aj zlo a sebecké ciele, nebude mať dlhé trvanie, pretože vývoz  „US-demokracie“ s cieľom nastoliť v krajine bábkovú vládu, zadľžiť ju, zbedačiť, sprivatizovať a vydrancovať jej prírodné zdroje, čoskoro skončí.

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756969x
Priemerná čítanosť článkov: 4349x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy