Založ si blog

Nepoučiteľná pravica?

Rokovanie NR SR o rozpočte na rok 2013 opäť ukazuje na nepoučiteľnosť našej rozhádanej, kolabujúcej pravice. Ak by pravicová „elita“ triezvo analyzovala súčasnú hospodársku a morálnu krízu, nemohla by používať primitívne argumenty o samovražde slovenskej ekonomiky, ak bude zrušená rovná daň a nahradená progresívnou daňou, ak bude schválený nový Zákonník práce, ak sa zníži príspevok do II. dôchodkového piliera atď. Pravica vôbec nekomentuje a nehľadá príčiny rastúcej nezamestnanosti a chudoby, štrajky a protesty v mnohých štátoch EÚ. Mlčí v situácii, keď banky a nadnárodné korporácie nikdy nezarábali viac ako v posledných rokoch, keď aj naďalej platí konštatovanie slovenských biskupov, že bohatí bohatnú a chudobní ďalej chudobnejú, čo dobre ilustruje aj v televízii prebiehajúci seriál Prečo chudoba?

V situácii konfrontácie „pravicových“ a „ľavicových“ riešení krízy prichádza s novým pohľadom český ekonóm Tomáš Sedláček. Z jeho názorov a návrhov si pozornosť zaslúžia predovšetkým tieto:

1. Všeobecné blaho je dôležitejšie ako rast HDP.

2. Vládam treba vziať právomoc vyrábať dlh. Štáty nebankrotujú pre pomalý rast, ale pre vysoké zadľženie.

3. Väčšina krajín má progresívnu daň, ktorá je spravodlivejšia ako rovná daň.

4. Najväčšia neefektívnosť v hospodárení štátu je korupcia a tá môže ekonomiku brzdiť viac ako vysoké dane.

5. Väčšina vytvoreného bohatstva v ekonomike končí v rukách vyvolenej menšiny v štátoch, kde sa nespravodlivo privatizovalo, kde funguje korupcia a klientelizmus.

6. Politikom treba zobrať možnosť rozhodovať o výške verejného dlhu. Politici nech rozhodujú o tom, či budeme mať škandinávsky model s vysokými daňami a vysokým sociálnym štandardom, alebo naopak, pôjdeme cestou anglosaských krajín. Politici by však nemali mať možnosť snažiť sa o akýsi hybrid týchto dvoch modelov, teda získavať si voličov nízkymi daňami a zároveň im sľubovať sociálne istoty a silný štát.

7. Téma spravodlivosti je téma teologicko-filozoficko-etická. Čo je spravodlivé a správne z hľadiska našich vnútorných hodnôt? Budeme sa k sebe správať solidárne ako rodina, alebo má hrať každý za seba ako na trhu?

Zdá sa, že EÚ v súčasnom stave morálnej a hospodárskej krízy je možné prirovnať k Titaniku, ktorý sa pomaly potápa, kým elita na palube tancuje a raduje sa z problematicky získanej Nobelovej ceny za mier. Väčšina ľudí na Slovensku má však málo dôvodov na oslavy a očakáva pozitívne zmeny a všeobecné blaho pre väčšinu spoločnosti, nielen pre hŕstku bohatých.

 

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1751116x
Priemerná čítanosť článkov: 4334x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy