Založ si blog

Superštát: áno, či nie? NIE!

Pravda uverejnila 20. septembra 2012 správu Najväčšie krajiny EÚ vyzývajú na vytvorenie superštátu, podľa ktorej šéfovia diplomacie 11 najľudnatejších krajín EÚ, mimo V. Británie, vyzvali na ďalšiu centralizáciu 27-členného bloku. V 20 ročnej histórii Slovenska pôjde o jedno z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré ovplyvni život nielen súčasnej ale aj budúcich generácií. Preto by sme mali našich politikov upozorniť na výnimočnosť tohoto rozhodnutia a požiadať ich, aby sa z role politikov „pretransformovali“ do roly štátnikov. B. Disraeli výstižne charakterizoval rozdiel medzi štátnikom a politikom: Kým štátnik myslí na budúce generácie, politik myslí na budúce voľby“.

Predpokladám, že vláda a poslanci budú spolu s občanmi veľmi zodpovedne a otvorene diskutovať o plusoch aj mínusoch vstupu Slovenska do superštátu (Federácie národných štátov). Už samotná informácia, že na vytvorenie superštátu vyzvalo len 11 šéfov diplomacií, bez V. Británie, vyvoláva niekoľko otázok:

1. Prečo sa výzvy na ďalšiu centralizáciu EÚ a vytvorenie superštátu nezúčastnilo ďalších 15 krajín EÚ?

2. Má Slovensko po 20 ročnej skúsenosti, dôvod veriť pánom Barrosovi a Van Rompuyovi , že Federácia národných štátov bude tým „pravým orechovým“ aj pre malé a chudobné Slovensko a že v superštáte bude zachovaná zvrchovanosť zúčastnených štátov?

3. Budú veľké štáty v superštáte rešpektovať ministrom Lajčákom oprávnene požadované spájanie princípu solidarity a zodpovednosti a národné záujmy a špecifiká? Alebo to môže smerovať k doterajšej praxi, že solidárny majú byť tí chudobní a zodpovední s tými bohatými a nezodpovednými?

4. Nie je tento projekt zameraný len na ďalšie posilnenie moci bánk a nadnárodných korporácií nad väčšinou občanov v superštáte?

Dôvody na takéto pochybnosti a otázky vyvoláva predovšetkým skúsenosť posledných 23 rokov, keď na „pomoc“ Západu doplatil slovenský priemysel, poľnohospodárstvo, školstvo, zdravotníctvo, životná úroveň, kultúra aj morálka. Zároveň vidíme, že aj štáty mimo EÚ (Švajčiarsko, Nórsko, Island) aj mimo eurozóny (V. Británia, Česká republika a ďalšie) nezahynuli, skôr naopak.

Preto páni poslanci a ministri: Nebuďte ovce, nenechajte si diktovať Brusselom ani bankami, buďte štátnikmi. Nezabúdajte, že moc v štáte pochádza od občanov, že Slovensko by malo byť skutočne demokratickým, právnym a spravodlivým štátom a že o takých dôležitých otázkach musia rozhodovať občania v referende. Filozofia, že Slovensko potrebuje len hospodársky rast, blahobyt a komfort a to bez kultúry a morálky je filizofia krátkozraká. My, občania by sme nemali dovoliť, aby nadnárodné korporácie definitívne ovládli Slovensko a aby sa Slovensko stalo kolóniu plniacou príkazy neokolonizátorov. Ak tomu nezabráni ani jediná „ľavicová“ strana SMER-SD, potom budeme potrebovať novú politickú elitu.

milant

MH SR podpísalo 20. 12. 2012 Memorandum o porozumení s kanadskou spoločnosťou EUROPEAN URANIUM RESOURCES Ltd.

20.10.2023

Táto spoločnosť mala záujem o ťažbu najväčšieho a najkvalitnejšieho slovenského uránového ložiska – Košice-Jahodná. Predbežná štúdia uskutučniteľnosti preukázala veľký ekonomický potenciál ložiska: -zásoby uránu 12 650 – 18385 ton U3O8 -finančná hodnota ložiska (NPV) dosahuje 276 miliónov USD -návratnosť investície (payback) – 1,9 roka Tieto [...]

Peter Žiga Podpredsedom NR SR?

19.10.2023

12.marca 2013 denník SME uverejnil príspevok „K NOVELE O LOŽISKÁCH…“ v ktorom autori novely Geologického zákona navrhujú zrušiť právo obcí, miest a samosprávnych krajov odmietnuť prieskum rádioaktívnych surovín. Keďže som 40 rokov pracoval ako ložiskový geológ pri prieskume aj ťažbe uránových aj iných ložísk, reagoval som na túto nehoráznu [...]

V novembri 2012 malo Slovensko na dne mora poklad v hodnote 180-200 miliárd USD. Aká je dnes?

13.09.2023

Podľa TASR z 8.9.2023 Rozpočtová rada varauje pred bankrotom a vyzýva politikov na upratanie spoločných financií. Prezident Rady pre rozpočtovú zodovednosť(RRZ) Ján Tóth pre rok 2023 odhaduje, že výdavky tá vyššie ako príjmy o 6,8 miliardy eur, deficit tak dosiahne 5,5%. Pred 10 rokmi PRAVDA (3.11.2012) uverejnila správu: „Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Milan Tréger

O problémoch geológie a baníctva, ekonomiky a politiky.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 404
Celková čítanosť: 1756456x
Priemerná čítanosť článkov: 4348x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy